logo
Populate the side area with widgets, images, navigation links and whatever else comes to your mind.
18 Northumberland Avenue, London, UK
(+44) 871.075.0336
ouroffice@vangard.com
Follow us

Follow Us Sophia, Belgisch Netwerk voor Genderstudies

+32 (0)2 229 38 69

Middaglijnstraat 10, 1210 Brussels

Audio – 2016 – If sex work is work, what kind of work is it? (Camille Barbagallo)

Audio – 2016 – If sex work is work, what kind of work is it? (Camille Barbagallo)

Impressie van de Avond van Sophia “If sex work is work, what kind of work is it?” door Noëmi Willemen

Feministisch debatten over de seksindustrie, en in het bijzonder prostitutie, zijn sterk gepolariseerd. Radicale feministen beschouwen het kopen en verkopen van seks als een gewelddaad tegen vrouwen. Zij pleiten voor de afschaffing van sekswerk. Daar tegenover staat de beweging voor rechten van sekswerkers. Deze beweging erkent sekswerk wel als een legitieme vorm van arbeid en roept daarom op tot meer arbeids- en mensenrechten voor sekswerkers.

In haar lezing benadert Camille Barbagallo sekswerk vanuit het Marxistisch-feministisch concept van reproductieve arbeid. Vervolgens kadert ze geseksueerde arbeid binnen de bredere vermarkting van reproductie. Ten slotte worden ook de dynamieken van “ras” en migratie die de geglobaliseerde seksindustrie vormgeven in vraag gesteld door te bestuderen hoe campagnes die de seksindustrie willen decriminaliseren en reguleren tegen de belangen van gemigreerde sekswerkers zonder papieren werken.

Via onderstaande link kan u de volledige lezing van Camille Barbagallo als podcast beluisteren.

Bio
Camille Barbagallo werkt als doctoraal onderzoeker aan de School of Social Sciences (University of East London). Ze behaalde een master in postkoloniale theorie (Goldsmith College, University of London). Barbagallo heeft daarnaast al gewerkt voor verschillende vakbonden, onafhankelijke uitgevers en het Centre for the Study of Human Rights (London School of Economics and Political Science). In haar onderzoek focust Barbagallo op de relatie tussen de productie van moederschap en de politieke economie van reproductie in de context van het neoliberalisme. Ze bestudeert de veranderende aard van het werk dat (al dan niet) verricht wordt in de domestieke reproductieve sfeer, zoals huishoudelijk werk, sekswerk en zorgwerk, en de man-vrouwverhoudingen hierin. Barbagallo brengt veranderingen in de organisatie van reproductieve arbeid tijdens de laatste veertig jaar in verband met de opkomst van zowel het neoliberalisme als feministische sociale bewegingen.

Dit was een Avond van Sophia in samenwerking met Atelier Genre(s) et Sexualité(s) (ULB), l’Observatoire du sida et des sexualités (Université Saint-Louis), RHEA (VUB) en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen.