Nieuws

Avond van Sophia met Christine Eyene: een kleine impressie

08/11/2016

De Avond van Sophia met Christine Eyene "We will not give you the satisfaction" was een pareltje! 

Bedankt aan Christine Eyene, aan de artiesten, Lahya, Lindah en Joëlle, aan de discutanten, Gia en Heleen, en aan de partners, La Bellone, Warrior Poets, Le Space, ERG en Académie des Beaux-Arts de Tournai! 

Hier vind je een kleine impressie. Neem zeker ook een kijkje op onze facebook-pagina voor meer foto's!

27/10: Lunchmeeting met Christine Eyene in Le Space

20/10/2016

Op donderdagmiddag 27 oktober kan je je feministisch netwerk komen uitbreiden in Le Space. Artiesten, onderzoek-st-ers, studenten, feministische en antiracistische activisten… alle geïnteresseerden zijn welkom om met Christine Eyene haar onderzoeksexpertise en curatorische ervaring te bespreken.
De discussiethema’s: producties van zwarte artiesten en artiestes in het Verenigd Koninkrijk of België, representatie van zwarte vrouwen in de kunst, de plaats van gender in artistieke discoursen, ‘non-object-based’ kunstpraktijken en nog vele andere.
Christine Eyene spreekt Frans en Engels. Inschrijven verplicht via info@sophia.be. Haast je want er zijn maar een tiental plaatsen beschikbaar!

Deze activiteit is een vervolg op onze Avond van Sophia met Christine Eyene, "We will not give you the satisfaction... A Black perspective on gendered artistic discourses" die doorgaat op 26/10 in La Bellone.

26/10: Avond van Sophia

28/09/2016

 

*** Hier vind je enkele foto's van de Avond van Sophia met Christine Eyene ***

De volgende Avond van Sophia zal doorgaan op 26 oktober in La Bellone (Vlaamsesteenweg 46, Brussel). Kunsthistorica en curator Christine Eyene (University of Central Lancashire, University of London) geeft de lezing “We will not give you the satisfaction. A black perspective on gendered artistic discourses”.

Christine Eyene kaart de discoursen en esthetische strategieën in de politiek van representatie aan. Hierbij balanceert ze tussen verhalen van Afrikaanse vrouwen en de zwarte Britse context, tussen geleefde ervaringen, theorie en kunstpraktijken. Eyene stelt zich kritisch op tegenover de vermarkting van zowel het lichaam als uitingen van sociaal-politieke kunst. Tegelijk zoekt ze manieren om de strijd aan te gaan met genderpolitiek in kunst door middel van 'non-object-based practices’, met focus op ‘sound art’.

Na de lezing volgt een discussie over de postkoloniale context in België. Tussendoor vinden slam poetry performances plaats, geselecteerd door Warrior Poets. Nadien is iedereen welkom in Le Space (Sleutelstraat 26, Brussel) voor een feestelijke nabespreking.

Deze Avond wordt georganiseerd ter ere van Nadine Plateau, één van de medeoprichtster en meest actieve leden van Sophia. We willen haar bedanken voor de toewijding waarmee ze ons netwerk heeft uitgebouwd.

Meer informatie vind je hier.

Avond van Sophia

25/02/2016

Sophia nodigt u uit op "If Sex Work is Work, What Kind of Work Is It?", een lezing door Camille Barbagallo (University of East London) die zal doorgaan op vrijdag 4 maart om 19u in Amazone. De lezing en debat met het publiek zullen vertaald worden naar het Frans en het Nederlands.

Abstract
Feministisch debatten over de seksindustrie, en in het bijzonder prostitutie, zijn sterk gepolariseerd. Radicale feministen beschouwen het kopen en verkopen van seks als een gewelddaad tegen vrouwen. Zij pleiten voor de afschaffing van sekswerk. Daar tegenover staat de beweging voor rechten van sekswerkers. Deze beweging erkent sekswerk wel als een legitieme vorm van arbeid en roept daarom op tot meer arbeids- en mensenrechten voor sekswerkers. In deze lezing wordt sekswerk benaderd vanuit het Marxistisch-feministisch concept van reproductieve arbeid. Geseksueerde arbeid zal vervolgens worden gekaderd binnen de bredere vermarkting van reproductie. Ten slotte worden ook de dynamieken van “ras” en migratie die de geglobaliseerde seksindustrie vormgeven in vraag gesteld door te bestuderen hoe campagnes die de seksindustrie willen decriminaliseren en reguleren tegen de belangen van gemigreerde sekswerkers zonder papieren werken.

Meer info: http://sophia.be/index.php/nl/events/view/2370

Nieuwe nederlandstalige coördinatrice

01/02/2016

Verandering in het Sophia-team: een nieuwe nederlandstalige coördinatrice vervoegt ons! We hebben 45 uitstekende kandidaturen ontvangen op onze vacature voor deze post.

Lith Lefranc zal Anaïs Van Ertvelde vervangen. Na drieënhalf jaar bij Sophia kiest Anaïs voor het academisch onderzoek. Ze begint aan een doctoraat in disability studies bij de Universiteit van Leiden. We zijn Anaïs ongelofelijk dankbaar voor haar schitterende bijdrage aan de ontwikkeling van Sophia en genderstudies in het algemeen!

Lith, onze nieuwe coördinatrice, behaalde een master in geschiedenis en behoort tot de eerste garde afgestudeerden in de nieuwe interuniversitaire master gender en diversiteit. Ze kijkt ernaar uit om bij Sophia zowel haar liefde voor onderzoek als haar feministisch engagement welig te laten tieren!

Je kan Lith contacteren via lith@sophia.be.

Aan franstalige zijde blijft Catherine Wallemacq trouw op post. Zij is te bereiken via catherine@sophia.be.

 
1 | 2 | 3
 
Made by Rekall Design