Augustus 2018
M T W T F S S
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

De avonden van Sophia (2007) - Antiseksisme of antiracisme: een vals dilemma?

22/02/2007

Met De avonden van Sophia wil Sophia vzw, het Belgisch coördinatienetwerk voor vrouwenstudies, reflectie stimuleren over thema's die tot nog toe weinig verkend zijn geweest binnen vrouwen- en genderstudies in België.

Op donderdag 22 februari 2007 stelt Sophia scherp op het verband tussen seksisme en racisme.

In debatten over de multiculturele samenleving komt gender de laatste jaren, zowel in populaire als in academische discours, vaak ter sprake. Tegelijk vormt de koppeling tussen een antiracistische en een antiseksistische kijk daar vaak de 'missing link'. Reden genoeg om daar onze tweede Avond van Sophia aan te wijden.

Vertrekkend vanuit het concept van performativiteit van Judith Butler analyseert Elsa Dorlin (Université Paris 1 Panthéon Sorbonne) tijdens de avondlezing het ontstaan van deze twee (elkaar door-kruisende) machtssystemen.

Tot slot geven Ouardia Derriche en Chia Longman (UGent) een repliek op de uiteenzetting van Elsa Dorlin. Ook het publiek wordt uitgenodigd om zich met vragen en reflecties in het debat te mengen.

De avond wordt simultaan vertaald.

Over de spreeksters

Elsa Dorlin is assistent-professor in Filosofie aan de Université de Panthéon Sorbonne. Ze is de auteur van La Matrice de la race, généalogie sexuelle et coloniale de la Nation française (2006) en is co-redactrice van Le Corps, entre sexe et genre (2005). Haar interesse op het vlak van onderwijs en onderzoek gaat vooral uit naar feminisme, geschiedenis van de geneeskunde, geschiedenis van racisme en post-koloniale studies. Momenteel bereidt ze een boek voor over 'zwarte filosofie' (Black Thoughts, verschijnt in 2007).

Ouardia Derriche, universitaire van Algerijnse origine, koestert een specifieke interesse in de problematiek van de rechten van politieke minderheden. Ze heeft gewerkt binnen de Université des Femmes. Ze is geëngageerd in de vrouwenbeweging en in verenigingen voor de verdediging van de rechten van minderheden, de opkomst van nieuwe vormen van burgerschap en voor vrede en internationale solidariteit.

Chia Longman is postdoctoraal onderzoekster en verbonden aan het Centrum voor Interculturele Communicatie en Interactie en het Centrum voor Genderstudies aan de UGent. Haar onderzoek is gericht op identiteitsdynamieken bij religieus-traditionalistische vrouwen in de multiculturele samenleving. Ze is mede-uitgever van Culture and Politics: Identity and Conflict in a Multicultural World (2004) en met Gily Coene van Eigen emancipatie Eerst? Over de rechten en representatie van vrouwen in een multiculturele samenleving (2005). Aan de Universiteit Gent doceert ze gender studies en antropologie.

Aanbevolen lectuur

De tekst waar Elsa Dorlin zich op zal baseren vindt u op de website van Sophia in de rubriek 'teksten' > 'avonden', of door deze link te volgen: "Geef uiting aan je gender, geef uiting aan je ras!": Een andere kijk op het samengaan van seksisme en racisme in het postkoloniale tijdperk.

Voor de titel van deze avond haalden we de mosterd bij een artikel van Christine Delphy (2006) in Nouvelles Questions Féministes. We raden u deze lectuur dan ook aan ter voorbereiding van deze avond.

Met de steun van

De directie van Gelijke Kansen van de Franstalige Gemeenschap
Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen

Contact

Sophia vzw/asbl
Middaglijnstraat / Rue du Méridien 10
1210 Brussel / Bruxelles
02 229 38 69
info@sophia.be
http://www.sophia.be

Plaats en tijdstip

Amazone
Middaglijnstraat / rue du Méridien 10
1210
Brussel / Bruxelles

19u-21u30

Prijs

€4 (€2 voor Sophia-leden) - reservatie niet nodig

Made by Rekall Design