Augustus 2018
M T W T F S S
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

De Avond van Sophia - Vrouwen, politiek en media

22/10/2012

Hier kun je de flyer in het groot bekijken.


Inhoud

Terwijl machtige vrouwen doorheen de geschiedenis een belangrijke politieke rol gespeeld hebben, blijven democratisch verkozen, vrouwelijke staatshoofden eerder een uitzondering op de regel. Ook vrouwen die zich kandidaat stellen voor het Franse presidentschap komen maar weinig voor. Bovendien worden ze door de media op een opvallende manier gerepresenteerd. “Mademoiselle” Arlette Laguiller was in 1974 de allereerste Franse presidentskandidate. Marie-France Garaud werd “la tigresse” gedoopt in de aanloop naar de verkiezingen van 1981. De seksistische, soms zelfs seksueel getinte commentaren namen nog toe met de opkomst van Christiane Taubira in 2002. Ségolène Royal werd al gauw “la madone." Het beeld dat de pers van deze politica’s schildert geeft een ontluisterende inkijk in de verhoudingen tussen sekse, media en macht. Slechts enkele maanden na de Franse presidentsverkiezingen en met de Belgische gemeenteraadsverkiezingen nog vers in het geheugen werpt Marlène Coulomb-Gully het nodige licht op de oorzaken en gevolgen van deze praktijken.


Biografieën

Marlène Coulomb-Gully is professor informatie- en communicatiewetenschappen aan de Université de Toulouse 2 Mirail. Sinds haar scriptie heeft zij ononderbroken rond het thema politiek en media gewerkt. De laatste jaren benadert zij dit onderwerp ook steeds meer vanuit een genderperspectief. Ze publiceerde Présidente: le grand défi. Femmes, politique et médias (Payot, 2012) en redigeerde samen met Simone Bonnafous, Le 8 mars à la une. Femmes et médias. Une comparaison internationale (Sciences de la Société, n70). Ook was zij verantwoordelijk voor het recente themanummer Médias: la fabrique du genre (Sciences de la société, n83). Haar interesse gaat evenzeer uit naar methodologische reflecties die de complexe relatie tussen informatie- en communicatiewetenschappen enerzijds, en genderstudies anderzijds belichten. In 2010 was ze de Franse coördinatrice van het Global Media Monitoring Project. Je kan haar profiel hier bezichtigen: www.lerass.com/htm/membres_lerass.php?id=43


Debby Vos doctoreert in de politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Zij doet onderzoek naar de representatie van politici in de media. Haar scriptie behandelde de aanwezigheid van politica’s in de Vlaamse televisiejournaals en werd bekroond met de Daniël Heinsiusprijs 2012.


Praktisch


De lezing vindt plaats in Amazone van 18:30 tot 20:30 (deuren om 18:00) en wordt gevolgd door een receptie.
Er is simultaanvertaling voorzien evenals een boekenstand met het werk van Marlène Coulomb-Gully.
Toegangsprijs: 4€ - 2€ voor leden, studentes/n (BA/MA) en werkzoekenden.

Reserveren via dit formulier is verplicht:

Met de steun van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Plaats en tijdstip

Amazone
Rue du Méridien / Middagslijnstraat 10
1210
Bruxelles / Brussel

Prijs

4€ / 2€

Sprekers

Marlène Coulomb-Gully & Debby Vos

Made by Rekall Design