Augustus 2018
M T W T F S S
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Avond van Sophia - Françoise Collin : Verschillen tussen seksen denken en/of doen?

21/10/2010

Sophia nodigt jullie van harte uit op deze bijzondere avond met feministische filosofe Françoise Collin en discutante Magda Michielsens!

Klik op de flyer om deze in groter formaat te zien of klik hier voor de flyer in pdf-formaat!

Wat is de verhouding tussen politiek handelen en theorie? Hoe verhouden feminisme en genderstudies zich tot elkaar? In tegenstelling tot het marxisme, dat het toepassen van een vooraf uitgewerkt heilzaam systeem pretendeert, moet het feminisme eerder als een praxis geduid worden. Het is een avontuurlijk en polymorf handelen waarbij het noodzakelijk is om binnen elke conjunctuur steeds weer opnieuw te oordelen en beslissen; als een vormswijziging die niet op voorhand unaniem kan bepalen wat de 'juiste vorm' is m.b.t. de verhoudingen tussen de seksen of hun definities; een doelmatigheid zonder doel als het ware (Kant). Het feminisme is eerder een handelen vanuit de confrontatie met de werkelijkheid dan wel de implicatie van een dwingend model - hoe aanlokkelijk ook dit voortdurend aan de horizon van de theorie opduikt, hetzij in het universalisme, het differentiedenken of het postmodernisme (queer). Men moet op elk moment denken en handelen, oordelen en beslissen in een meervoudige dialoog (Hannah Arendt) - het oneindige gesprek (Maurice Blanchot) – tussen individuen, klassen, culturen en generaties.

Françoise Collin, die ooit als veelbelovend literair schrijfster debuteerde, is vooral bekend geworden door haar boek over de Franse schrijver en literair criticus Maurice Blanchot, haar studies over de Duitse filosofe Hannah Arendt, en haar vele teksten over feminisme en politiek. In 1973 heeft zij het Belgisch-Franse tijdschrift Les Cahiers du Grif opgericht, dat als de Franstalige tegenhanger van het Tijdschrift voor Vrouwenstudies (nu Genderstudies) kan gezien worden. Ze is Belgische, maar woont sinds 1983 in Parijs.

Discutante Magda Michielsens reageert. Magda Michielsens was als professor Vrouwenstudies verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Sinds 1 oktober 2007 bestaat de opleiding Vrouwenstudies niet meer en is zij niet meer aan de UA verbonden. Van 1980 tot 2001 doceerde zij aan de Radboud Universiteit van Nijmegen waarvan de laatste 12 jaar bij het Centrum voor Vrouwenstudies aldaar (nu Institute for Gender Studies). Zij is doctor in de moraalwetenschap (Universiteit van Gent, 1973). De eerste jaren van haar loopbaan was zij verbonden aan de UGent. Zij publiceert over Gender en Media, Feministische Theorieën en Vrouwen en Vrijzinnigheid.

Er wordt de hele avond simultaan vertaling voorzien!

Plaats en tijdstip

Amazone
Rue du Méridien 10 Middaglijnstraat
1210
Bruxelles / Brussel

Sprekers

Françoise Collin et Magda Michielsens

Made by Rekall Design