Hommage aan Edith Rubinstein

Deadline: 18/02/2019

Hommage aan Edith Rubinstein

Edith verliet ons op 4 december na een toegewijd leven aan de feministische, pacifistische en ecologische strijd. We leerden elkaar tijdens de jaren '70 in het Vrouwenhuis kennen, gelegen in de Middaglijnstraat. Edith was een van de stichters van het eerste Belgisch feministisch magazine Et ta sœur. Ze werkte mee aan la Bulletine van het Vrouwenhuis door de actualiteit met een genderbril uit te kienen.

We animeerden samen een van de eerste vrije radioprogramma's met een feministische uitzending Klet Mariette. Vervolgens startten we in het Vrouwenhuis la Chronique féministe. Edith was er verantwoordelijk voor een sterk gesmaakte rubriek, genaamd Les sauvettes d'Edith, waarin ze verslag uitbracht over de vrouwenstrijd door pertinente zaken met ernst en humor te bespreken.

Ze maakte deel uit van de Vrouwen in het zwart die regelmatig betoogden voor vrede en droeg bij aan de bekendmaking van Maria Mies en Vandana Shiva in België door hun werk over ecofeminisme te vertalen. Tot de laatste weken van haar activistisch leven bleef ze haar wereldwijd netwerk informeren door publicaties te vertalen die ze essentieel achtte om onrecht, oorlog en de verwoesting van onze planeet te begrijpen en bestrijden.

In 1991, na de eerste Golfoorlog, schreef ze in een artikel voor Chronique féministe, dat ze ondertekende als Cassandre alias Edith, het volgende: Ce monde de Rambos, ce monde de vainqueurs imbéciles, ce retour à la barbarie par technologie de pointe interposée, je n’en veux pas ! Alors que se déchire toujours davantage la couche d’ozone, que s’étend l’effet de serre par une combustion toujours plus généreuse du pétrole, que s’empoisonnent les mers de tous nos déchets, que crève une humanité dominée par les plus forts, car le règne des dominants est celui de la médiocrité malfaisante. Seuls les opprimés – et les femmes en sont- sont intéressants et humains et s’ils ne se lèvent pas, ils seront entrainés dans le cataclysme final.

-Nadine Plateau, lid van Sophia-

Made by Rekall Design